Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy
logo

Cynamon

Zaktualizowano 12 lutego 2024 r.
Dowiedz się więcej o właściwościach tej znanej przyprawy.

Cynamon występuje w czeterch głównych odmianach, jednak dwie cieszą się największą popularnością: cassia oraz cejloński. Najdroższy i najbardziej znany jest słodki cynamon cejloński. Laski tej odmiany są najłatwiejsze do zmielenia i najbardziej miękkie. Cynamon tego rodzaju można nabyć w sklepach specjalistycznych. Cassia, który łatwiej znaleźć w polskich sklepach, ma ciemniejszą barwę i jest twardszy. Cynamon, o którym pisano już w Starym Testamencie, należy do najstarszych przypraw. Oprócz przeznaczenia kulinarnego, w dawnych czasach, był również stosowany w celach leczniczych. W Chinach używano go do leczenia przeziębień, nudności, biegunki, wzdęć oraz bolesności miesiączek. Przyprawa ta była również znana za właściwości energetyzujące, pobudzające, rozgrzewające oraz pozytywny wpływ na krążenie krwi.

Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?

Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.

Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.