Menu Aktualności 22 468 07 68 511 547 745 Kontakt Przepisy
logo

Pita

Zaktualizowano 12 lutego 2024 r.
Jak samemu przygotować pitę, czyli arabski chlebek.

Czym jest pita? Jest to okrągły, płaski placek wypiekany na bazie pszenicy na Bliskim Wschodzie, zazwyczaj spożywany z dodatkiem ostrych sosów. W czasie pieczenia pita pęcznieje, czego efektem jest naturalna kieszonka, do której można nałożyć farsz. Pitę wypieka się z mąki, wody i drożdży. W dzisiejszych czasach pitą nazywa się ciasto przypominające kształtem naleśnika, w którym podaje się kebaby. W krajach Bliskiego Wschodu nazywa się ją również chlebem libańskim, syryjskim albo arabskim. Pitę można przygotować na wiele sposobów – wypełnić mięsem, serami, lub własnym farszem.

Składniki:

  • mąka (wskazana jest chlebowa ): 400 gramów
  • drożdże: 5-10 gramów
  • sól: 2 łyżeczki
  • oliwa: 4 łyżki
  • letnia woda: 250 gramów

Przygotowanie:

Sposób przygotowania

1.Łączymy wszystkie skladniki.

2.Odstawiamy wymieszane składniki na godzinę, pod przykryciem w ciepłym miejscu...

3.Dzielmy ciasto na porcje ( około12 szt)

4.Obsypujemy mąka i odczekujemy 10 minut

5.Rozwałkowujemy na cienkie placki

6.Do nagrzanego do 220 stopni piekarnika z termoobiegiem wkładamy porcjami nasze placki na około 5-6 minut.

7.Napełniamy je farszem

STACJA KEBAB

Otwarte cały tydzień, od poniedziałku do soboty od 10:00 do 22:00 oraz w każdą niedzielę od 12:00 do 22:00

Ostatnie zamówienia z dowozem przyjmujemy godzinę przed zamknięciem lokalu.